Fråga 2015/16:1360 Migrationsverkets avtal om asylboenden

av Lena Asplund (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Migrationsverket har tecknat ett avtal med ett företag som ska bedriva asylboende ombord på ett stort kryssningsfartyg, vid namn Ocean Gala. Avtalet ska börja gälla från den 2 juli i år. Fartyget har 1 790 platser och Migrationsverket ska betala 450 kronor per person och dygn, en dygnskostnad för skattebetalarna på totalt över 800 000 kronor. Det är ett av de största asylboenden som över huvud taget någonsin har upphandlats av Migrationsverket.

Migrationsverket och det aktuella företaget har, trots avtalets stora ekonomiska och praktiska konsekvenser, inte i förhand förankrat inrättandet av asylboendet i någon av de svenska kustkommuner som varit tänkbara som hamnorter för fartyget. Inte heller har man förberett de tillstånd som behövs för detta.

Nu har fartyget ankrat i Utansjö hamn i Härnösands kommun, detta trots att det i området inte är planlagt för långvarigt boende och att hamnen inte har tillstånd att ta emot fartyget. Företaget som driver hamnen har blivit polisanmält av Härnösands kommun. På grund av den bristfälliga planeringen, den kostsamma upphandlingen där Migrationsverket betalar även för icke utnyttjade platser, och den obefintliga dialogen med berörda kommuner, riskerar man nu en situation där ett statligt verk finansierar en verksamhet som kan vara olaglig.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Vilka åtgärder avser justitie- och migrationsministern att vidta för att säkra att Migrationsverket på ett bättre sätt följer upp sina ingångna avtal om asylboenden och förankrar dessa i de kommuner som kan beröras av de ingångna avtalen?