Fråga 2015/16:135 Nyanländas jobb i de gröna näringarna

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Statsminister Stefan Löfven har givit besked om att nyanländas etablering ska underlättas genom instegsjobb i de gröna näringarna och särskilt skogsbruket. Bland annat har ett pilotprojekt tillsammans med SLU, Skogsstyrelsen och Arbetsförmedlingen aviserats. För detta avsätts 6 miljoner kronor.

Detta är en förlegad politik. Riktiga jobb skapas hos företag och arbetsgivare, inte genom sysselsättningsåtgärder från staten.

Konjunkturinstitutet slår dessutom fast att regeringens politik sammantaget leder till mellan 15 000 och 20 000 färre jobb. Regeringen slår i sin budgetproposition fast att sysselsättningen dämpas med den föreslagna ekonomiska politiken. Höjningarna av skatter på jobb och företagande är i mångmiljardklassen.

Hur detta ska leda till fler jobb i de gröna näringarna och skogsbruket är oklart. Regeringen höjer arbetsgivaravgifter, gör det mindre lönsamt att jobba och slår undan benen för tillväxt. Samtidigt är många jobb i de gröna näringarna avancerade och kräver särskild kompetens.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Hur ska statsrådet och regeringen möjliggöra tusentals nya jobb i de gröna näringarna och skogsbruket när regeringens politik med skattehöjningar i mångmiljardklassen tydligt leder till färre jobb?