Fråga 2015/16:1340 Regeringens tvekan om nolltolerans mot narkotika

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Sverige växlar narkotikastrategi. Sverige har bytt ut nolltolerans mot mer av hälsa och prevention. ”Vi har målats in i ett hörn och utpekats som extremist och vill ur det hörnet”, enligt vänsterregeringen och ansvarigt statsråd, Gabriel Wikström (S). Av uttalanden framgår även att regeringen och statsrådet är nöjda med att ordet restriktiv tas bort när det handlar om narkotikapolitik i Sverige. Vilket riksdagsbeslut lutar sig regeringen på? Och på vilket sätt är vänsterregeringen en samarbetsregering för att bekämpa narkotika? 

Alla vet om att ett långvarigt och omfattande missbruk av exempelvis narkotika, dopningspreparat eller tobaksrökning är förenat med fara för livet. Att bedriva ett förebyggande hälsoarbete är en självklarhet så att fler får tillgång till ny kunskap och beprövad erfarenhet. Denna del av synen på narkotika är vi till stora delar överens om över partigränserna i riksdagen. 

Den restriktiva politiken gällande narkotika och dopningspreparat som Sverige bedrivit har tjänat oss väl. Det är därför djupt oroande signaler som statsrådet nu skickar till alla som är berörda av den misär som bruk av narkotika alltför ofta för med sig. Vi måste kunna finna en väl avvägd balans mellan bibehållen restriktivitet och att ge vård och stöd till alla dem som har behov av detta för kunna komma ur sitt missbruk. 

Vi står fast vid visionen om ett narkotikafritt samhälle. Barn och unga ska inte behöva växa upp i ett samhälle som skickar otydliga signaler om farligheten av att bruka narkotika. Varje människoliv vi kan rädda är värt en systematisk, restriktiv narkotikapolitik. Därför är den allra viktigaste prioriteringen att så få som möjligt ens ska testa, pröva och använda droger. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till ansvarigt statsråd, Gabriel Wikström (S):

 

Vilka konkreta underlag och förslag till beslut har presenterats för riksdagen angående omsvängningen av Sveriges narkotikapolitik, och avser statsrådet att fortsätta att kämpa för nolltolerans mot narkotika i Sverige?