Fråga 2015/16:1338 Säkerhetspolisens samverkan med andra länder

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I det senaste avsnittet av tv-programmet Kalla fakta framkom det uppgifter om att svensk säkerhetspolis anses ha bristande intresse av tips från allmänheten. I ett fall blev en person som hade lämnat ett tips uppringd av Säpo klockan sju en morgon nästan en vecka efter att Säpo fått tipset. Då han av naturliga skäl missade samtalet, blev det ingen kontakt alls.

I reportaget framkom även att Säpo inte heller har någon dialog med irakisk säkerhetstjänst eller för den delen något vidare intresse av att tala med dem. En gång när en irakisk säkerhetspolis hade åkt för att träffa Säpo blev mötet aldrig av eftersom hans svenska kollega aldrig dök upp.

Irakisk säkerhetstjänst önskar samverka med sin svenska motsvarighet. Trots att irakisk säkerhetstjänst har viktig information om terrorister och potentiella hot agerar inte Säpo, som verkar tycka att det är viktigare att värna integriteten för brutala terrorister än att förhindra att dessa kan utgöra en fara för människor i Europa och Mellanöstern. Resultatet av detta agerande kan vara förödande för extremt många människor, och en enkel slutsats är att om inte Sverige varit så passivt skulle tidigare terroristattentat eller andra dåd kunnat ha förhindrats.

Ett skäl till dessa brister sägs vara det nuvarande regelverket, och Säpo säger sig inte kunna agera annorlunda. Med anledning av detta skulle jag vilja att statsrådet Anders Ygeman svarar på följande fråga:

 

Anser ministern att det är viktigare att värna terroristernas integritet än att förhindra offer för terrorismen, och avser han att vidta åtgärder för att få till ett samarbete mellan Säpo och Säpos irakiska motsvarighet?