Fråga 2015/16:1337 Registrering av terroristsympatisörer

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Säkerhetspolisen har för inte så länge sedan gått ut med att den vill kunna registrera personer som sympatiserar med terrororganisationer; anledningen till detta är att Säpo har mottagit en större mängd tips om personer som kan utgöra en fara för samhället.

Just denna begäran är unik för Datainspektionen, som ska undersöka ärendet. Enligt forskare är det en hårfin balansgång om detta förfarande kan klassas som åsiktsregistrering (vilket är förbjudet) eller inte. Det Säpo i sådana fall kan luta sig mot är polisdatalagen som ger Polismyndigheten extra verktyg att arbeta med i brottsbekämpning, när det gäller behandling av vissa personuppgifter i underrättelsesyfte.

Av ca 1 miljard kronor i anslag för Säpo satsades 34 procent av myndighetens budget på kontraterror under föregående år, vilket är en ökning från 2014 då det handlade om omkring 28 procent.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman följande:

 

Avser ministern att verka för att säkerställa att Säkerhetspolisen kan kartlägga sympatisörer till sådana terroristorganisationer som IS/Daish, och på vilket sätt arbetar ministern för att effektivisera myndighetens beredskap kring misstänka terroristsympatisörer?