Fråga 2015/16:1330 Transportstyrelsens förslag om besiktningskontroller

av Åsa Lindestam (S)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

I höstas överlämnade Transportstyrelsen ett förslag till infrastrukturministern som svar på frågan om hur Sverige kan införliva ett EU-direktiv om besiktningkontroller i svensk lagstiftning.

Ända sedan Sverige blev medlem i EU har vi valt att behålla de regler för kontrollbesiktningar som vi hade före medlemskapet för att vi tror att det är bra för vårt trafiksäkerhetsarbete. Det finns inte heller något som tvingar oss att göra en annan tolkning av direktivet i dag.

Genom regelbundna besiktningar säkerställer vi att de fordon som färdas på svenska vägar blir alltmer miljövänliga och trafiksäkra. Regelbundna besiktningar av våra fordon har därmed också på ett påtagligt sätt bidragit till riksdagens mål om att ha en nollvision för antalet svårt skadade och omkomna i trafiken. Sverige är unikt i att vi tidigt började arbeta med olika trafiksäkerhetsåtgärder såsom lagen om bilbälte och separerade körbanor i form av bland annat vajerräcken.

Transportstyrelsens förslag innebär bland annat att yrkesfordon också i framtiden ska besiktigas varje år men att nyare personbilar ska besiktigas vartannat år. Skälet till det anses vara att nyare fordon i dag också är mera trafiksäkra.

Färre kontrollbesiktningar om året betyder också färre besiktningsstationer. Redan i dag har många personer långt till sin besiktningsstation. Både privatpersoner och yrkestrafiken i stora delar av vårt land kommer att påverkas negativt om Transportstyrelsens förslag blir genomfört.Förslaget har varit ute på remiss och bereds för närvarande på departementet.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Varför är Sverige nu berett att avvika från vår tidigare ståndpunkt där besiktningen ansetts vara en viktig del i arbetet med nollvisionen, och när avser regeringen att ta ställning till Transportstyrelsens förslag och remissinstansernas synpunkter?