Fråga 2015/16:1316 Problematiska konsumentmarknader

av Jessika Roswall (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

I samband med att Konsumentverkets årliga konsumentrapport överlämnades till regeringen gav statsrådet Per Bolund uppdraget till Konsumentverket att utreda problematiska konsumentmarknader och leverera lösningar på dessa problem.

Lösningar ska levereras våren 2019. Per Bolund uttalade: ”Vi behöver ännu bättre underlag för att kunna möta den snabba omvandlingen i konsumenternas vardag när det till exempel gäller nya produkter, försäljningskanaler och affärsmetoder.”

Enligt förordningen som styr Konsumentverket framgår det att myndigheten ska ”följa och analysera konsumenternas ställning på marknaderna samt vid behov, vidta eller föreslå åtgärder”.

Hösten 2013 presenterade Anna Hedborg en utredning som hette Överskuldsättning i kreditsamhället? (SOU 2013:78). Denna utredning gjorde en gedigen undersökning och gav ett samlat grepp om överskuldsättningen i samhället. I utredningen gavs flera konkreta förslag på åtgärder för att stärka konsumentens ställning. Ska det nya uppdraget som Konsumentverket har fått och som ska redovisas 2019 uppfattas som att konsumenten ska behöva vänta på att se några förbättringar?

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet:

Vad är nytt i det uppdrag som statsrådet har gett Konsumentverket jämfört med vad som redan ligger i myndighetens uppgifter?