Fråga 2015/16:1315 Dubbla gränskontroller för Öresundsresenärer

av Tina Acketoft (L)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I dagarna aviserades fortsatta gränskontroller mellan Danmark och Sverige, åtminstone fram till den 12 november. För resenärer som gör enstaka resor upplevs gränskontrollerna inte som så problematiska ur ett tidsperspektiv, men för de tusentals som arbetspendlar utgör den extra tidsåtgången och osäkerheten ett rejält problem.

Färden från Malmö till Köpenhamn går fortsatt smidigt. Men på varje resa i motsatt riktning tappar en genomsnittlig tågpendlare 32 minuter genom de dubbla gränskontrollerna – id-kontroller på Själland och passkontroller i Skåne – och i dagsläget finns inget som talar för att de dubbla kontrollerna skulle upphöra.

Enligt Skånetrafikens chef Linus Eriksson skulle Öresundspendlarna vinna 7 000 timmar per dag på en samordnad gränskontroll. Med en enda kontroll får Öresundsregionen tillbaka sin livsnerv i tågtrafiken, men det saknas uppenbarligen politisk vilja att underlätta gränspendlingen genom att slå ihop två gränskontroller till en. Både den svenska och den danska regeringen pekar på att det saknas juridiska förutsättningar för att låta svenska gränspoliser kontrollera sundsresenärernas id-handlingar på dansk mark.

Enligt vad svenska och danska ministrar hittills har sagt kräver det en omförhandling av det svensk-danska polisavtal som skrevs under när Öresundsbron öppnades. Varken Sveriges inrikesminister Anders Ygeman eller Danmarks justitieminister Søren Pind ger några bestämda besked om huruvida en sådan omförhandling är på gång, och under tiden fortsätter Öresundstågen att göra tidsödande stopp, pendlarna förlorar dyrbara timmar, Skånetrafiken förlorar intäkter och regionens tillväxt minskar.

Mot bakgrund av detta frågar jag statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur avser statsrådet att arbeta för att, i första hand, få till en samordnad gränskontroll mellan Danmark och Sverige?