Fråga 2015/16:1314 Situationen i Irak

av Fredrik Malm (L)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

I ett tal i FN om Mellanöstern, som finns upplagt på regeringens hemsida, den 18 april i år refererade statsrådet Isabella Lövin till den pressade situationen i Syriens grannländer till följd av Syrienkriget.

I talet står det: ”Sweden recognises that neighbouring countries, especially Lebanon, Jordan and Turkey, are under immense pressure. That is why our Syria crisis strategy includes support in these countries as well.”

Situationen är mycket riktigt enormt pressad i dessa länder, men den är minst lika allvarlig i grannlandet Irak.

Av talet att döma anser den svenska regeringen att situationen till följd av Syrienkriget är mer pressad i Jordanien, Turkiet och Libanon än vad den är i Irak. Därtill har regeringen till följd av denna uppfattning valt att ge dessa tre länder, men inte Irak, extra stöd inom ramen för krisstrategin för Syrien.

Det är förvånande att regeringen anser att situationen inte är lika pressad i Irak som i de andra grannländer som nämns. Stora delar av västra Irak är i dag ockuperat av Islamiska staten, Daish. Uppemot en kvarts miljon FN-registrerade Syrienflyktingar finns i Kurdistanregionen i norra Irak, att lägga till de uppemot 1,5 miljoner interna flyktingar från Irak som finns i KRG-kontrollerat område, många till följd av Syrienkriget som vällt över i Irak.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

På vilket sätt anser statsrådet och regeringen att situationen till följd av kriget i Syrien är värre i Turkiet, Libanon och Jordanien än vad den är i Irak inklusive Kurdistanregionen i norr?