Fråga 2015/16:131 Nya enprocentsmålet

av Sofia Arkelsten (M)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

 

I ett svar på en annan skriftlig fråga om enprocentsmålet i biståndet och de två sätt som finns att räkna ut bni meddelar regeringen att:

”Parallellt arbetar vi för att anpassa biståndsbudgeten till den nya beräkningsmodellen för BNI. Sverige ligger självklart kvar på höga nationella biståndsnivåer men procentsatsen sjunker av redovisningstekniska skäl. Enligt den nya modellen motsvarar biståndsramen år 2016 0,98 procent av BNI. Under en övergångsperiod redovisar Sverige enligt båda modellerna till OECD/DAC.

Regeringens målsättning är att biståndet under mandatperioden ska uppnå en procent av BNI enligt den nya beräkningsmodellen. Det innebär en väsentlig ambitionsökning för det svenska biståndet eftersom ökningen behöver finansieras inom ramen för befintliga resurser.”

Detta har väckt uppmärksamhet. Det kan tyckas otydligt att den rödgröna regeringen inte har kommunicerat denna övergångsperiod mellan beräkningsmodellerna. Det kan också tyckas otydligt att den rödgröna regeringen tar till redovisningstekniska skäl och därefter meddelar sin målsättning att nå enprocentsmålet någon gång under mandatperioden.

 

När kommer regeringen att föreslå en budget som når enprocentsmålet genom att använda den nya metoden för uträkning av bni?