Fråga 2015/16:1309 Immunitet för HDP i det turkiska parlamentet

av Amineh Kakabaveh (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Sedan 2015 har HDP (Halklarin Demokratik Partisi, Folkets demokratiska parti) varit representerat i det turkiska parlamentet, som håller sig med världens högsta spärr vid val till parlamentet, 10 procent. Partiet företräder en lång rad regimkritiska riktningar, såsom kurdiska oppositionella, såväl turkiska som kurdiska och andra etniska och religiösa grupper, intellektuella, kvinnoorganisationer, arbetarorganisationer och miljöaktivister. Det är till sin sammansättning ett pluralistiskt demokratiskt parti. Partiet har i två val kommit över tioprocentsspärren, trots regimens brutala och pöbelaktiga förföljelser av det. Partiet har varit aktivt med att försöka skapa fred mellan den turkiska regeringen och den kurdiska organisationen PKK. Fredsförhandlingar och vapenstillestånd inleddes, men avbröts av den turkiska regeringen, som inledde en aggressiv politik av undantagstillstånd i kurdiska städer och bombningar som inte bara drabbade PKK:s militära ställning utan tusentals civila.

Nu har det oerhörda hänt att det turkiska parlamentet har beslutat att beröva HDP:s parlamentariker deras parlamentariska immunitet. Avsikten är uppenbar: De ska, för att de kritiserat regeringen för dess brott mot mänskliga rättigheter och dess undertryckande av etniska och religiösa minoriteter med mera, dömas i skenrättegångar och fängslas för det icke definierade brottet ”terrorism”. Demokrati och mänskliga rättigheter kan nu emellertid inte avskaffas genom i demokratisk ordning fattade beslut. Sådant görs endast av diktaturer. Så vad är då Turkiet i dag? Sveriges utrikesminister har träffat företrädare för den turkiska regimen och i medierna uttryckt oro för utvecklingen i Turkiet. Men utrikesministerns oro är sannolikt inget som bekymrar den turkiska regimen.

Min fråga till utrikesministern är följande:

 

Vilka konkreta åtgärder utöver samtal avser ministern och regeringen att vidta för att förmå den turkiska regimen att återinföra parlamentarikernas immunitetsskydd och en demokratisk ordning i landets parlament?