Fråga 2015/16:1306 Skyddsrum

av Anders Hansson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I Sverige finns det ca 65 000 skyddsrum. Dessa är en viktig och grundläggande del i civilförsvaret. När ett skyddsrum är byggt överlåts det på fastighetsägaren att förvalta och vårda det. Fastighetsägaren får, så länge det inte påverkar skyddsrummets funktion eller förhindrar iordningsställande, använda det i fredstid till i princip vad som helst.

För att säkerställa skyddsrummens kvalitet och användbarhet genomförs kontroller av skyddsrummen av staten. Den normgivande och övervakande myndigheten är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Med den nuvarande takten beräknas det dock ta minst 65 år innan MSB har kontrollerat alla skyddsrum. Myndigheten behöver tydliga direktiv om att prioritera kontrollen av skyddsrummen. För att klara av denna uppgift behövs nödvändiga resurser. I dag har MSB ca 14 miljoner kronor till sitt förfogande. Pengar som förutom skyddsrumskontroller även ska täcka bland annat upprätthållande av ett skyddsrumsregister, forskning, administration och informationsverksamhet.

Med anledning av det ovannämnda är min fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att säkerställa att Sveriges 65 000 skyddsrum kan kontrolleras mer regelbundet, och hur ämnar statsrådet säkerställa att MSB får de direktiv och resurser myndigheten behöver?