Fråga 2015/16:1300 Åtgärder för utsatta barn

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

 

Att säkra kvalitet och säkerhet inom såväl familjehem, HVB-hem som stödboende ska vara en statlig kärnuppgift. Vi välkomnar att ett steg, om än litet, har tagits i denna riktning som tilläggsbestämmelser i socialtjänstförordningen. Men det är otillräckligt och det kommer att krävas många fler tydliga redskap för att värna och utveckla kvalitet och säkerhet.

De förslag som regeringen beslutat om bygger på den av alliansregeringen tillsatta LVU-utredningens betänkande Barns och ungas rätt till tvångsvård (SOU 2015:71). Granskningar visar att kontrollen av aktörer och utförare av såväl familjehem som HVB-hem är och har varit bristfällig.

Vi förespråkar en generell tillståndsplikt för alla utförare i välfärdsverksamheter, därtill utökad tillsyn och uppföljning. Det är oroande att regeringen fortfarande står fast vid sitt fattade beslut, från den 17 december 2015, att halvera frekvenstillsynen gällande bland annat HVB-hem. Därtill att regeringen medvetet väljer att spara ungefär 60 miljoner kronor på tillståndsplikt, tillsyn och uppföljning via ansvarig myndighet Inspektionen för vård och omsorg. Det framgår på s. 184 i budgetpropositionen 2016.

Redan med dagens resurser har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ingen möjlighet att genomföra all den tillsyn och uppföljning som åligger myndigheten. Vid en offentlig utfrågning den 9 februari i år beskrev myndighetens generaldirektör att de inte hinner med att utföra all tillsyn som ska genomföras inom socialtjänsten. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till ansvarigt statsråd Åsa Regnér:

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta nu för att säkerställa att all den tillsyn och uppföljning som krävs för att säkra kvalitet och säkerhet inom familjehem, HVB-hem och stödboende kan genomföras?