Fråga 2015/16:1290 Varsel och nedläggningar i träindustrin

av Jamal Mouneimne (S)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Stora varsel har lagts inom träindustrin, i bland annat Lycksele, Malå, Norsjö och Vindeln.  Det senaste handlar om Ikea, som lägger ned sin produktion i Malå och i stort sett helt i Lycksele.

I Norsjö har i år även Inwido valt att lägga ned sin fönsterproduktion, vilket gör att om man räknar in underleverantörer så rör det sig om långt över 250 förlorade arbetstillfällen i regionen, i en sektor som hos oss med gott om skog borde växa.

Som jämförelse hade dessa varsel kunnat översättas till i storleksordningen 25 000 personer om det hade skett i Stockholmsområdet.

Det som händer inom träindustrin i Västerbotten gäller inte bara Ikea utan är en regional kris för hela den vidareförädlande träindustrin i regionen.

Både i regeringsförklaringen och under presskonferensen gällande regeringsombildningen lyfte statsminister Stefan Löfven vikten av satsningar inom de gröna näringarna. I valrörelsen lovades även nya jobb i skogssektorn.

Tyvärr går utvecklingen nu åt fel håll. Med anledning av denna kris inom en för regeringen prioriterad näring vill jag ställa följande fråga till närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Hur arbetar ministern och regeringen för att stärka den krisande träindustrin i norra Sveriges inland?