Fråga 2015/16:1286 Sanktioner mot EU-länder som bryter mot mänskliga rättigheter

av Birgitta Ohlsson (L)

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

Polen är en mycket viktig medlem i Europeiska unionen och samarbetspartner till Sverige. Sedan diktaturen föll för snart 30 år sedan har vi sett en positiv demokratisk utveckling, Natomedlemskap och en snabbt sjunkande arbetslöshet.

Men sedan nationalkonservativa PiS vann förra årets val har saker förändrats. Den nya regeringen har urholkat den så viktiga maktdelningsprincipen. En ny lag undergräver författningsdomstolen, och makten koncentreras.

Även på pressfrihetens område ser vi en dålig utveckling. Den polske presidenten Andrzej Duda skrev under regeringens nya medielag, som öppnar för en massiv politisk utrensning i de viktigaste etermedierna. Finansministern ges möjlighet att sparka och utse nya chefer i polsk public service-radio och -tv.

I Ungern har premiärminister Viktor Orbáns politik fått mycket kritik för flera antidemokratiska reformer, som anfrätt både pressfrihet och rättsstat.

I Lissabonfördraget fastställs unionens grundläggande värden, däribland respekten för demokrati och mänskliga rättigheter, som samtliga medlemsstater har en skyldighet att respektera. Medlemsstaterna har en skyldighet att fullt ut respektera EU:s fördrag och regelverk. Ungern och nu Polen har gång på gång visat att man bryter mot Lissabonfördraget i detta hänseende.

Vi liberaler har med glädje stöttat ett moderniserat Polen såväl som Ungern. Det finns i båda länderna modiga liberala politiker som tar strid för frihandel, rättsstat, öppenhet, fri abort och samkönade äktenskap. Det är bra att EU-kommissionen har inlett en granskning av de polska reformerna.

Med hänvisning till det anförda vill jag fråga statsrådet Ann Linde:

 

Är statsrådet beredd att inom EU förespråka såväl politiska som ekonomiska sanktioner med anledning av de odemokratiska reformer som nu genomförs i flera EU-länder?