Fråga 2015/16:128 Medborgarskapsreglerna

av Amir Adan (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

För att bli svensk medborgare krävs som regel att du ska ha varit bosatt i Sverige i minst fem år. Det finns dock en grupp människor som måste vänta i minst åtta år för att få ansöka om att bli svenska medborgare. Det handlar om de personer som inte kan styrka sin identitet på ett godtagbart sätt på grund av saknad identitetshandling eller annan accepterad dokumentation som styrker deras härkomst. För dessa individer kan ansökan om medborgarskap ske först efter att de bott i Sverige i minst åtta år.

Att individer som inte kan styrka sin identitet får vänta i åtta år handlar om en rättssäkerhetsfråga och är i grunden en god tanke. Dock är det fel att människor straffas i de fall där de gjort allt i sin makt för att styrka sin identitet med till exempel pass från sina hemländer, men där Sverige inte godkänner vissa länders pass och id-handlingar. Detta gäller bland annat länder som Afghanistan och Somalia.

Lagen bör ses över så att alla individer ska kunna ansöka om medborgarskap efter fem år i Sverige, förutsatt att man gjort allt i sin makt för att bevisa sin identitet och att det inte finns skäl för att misstro individens utsaga. Enskilda individer ska inte straffas för situationer i sina hemländer som de inte råder över och ska inte heller straffas för att Sverige inte godkänner vissa pass eller id-handlingar från enskilda länder.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser justitie- och migrationsministern att göra medborgarskapsprocessen mer likvärdig?