Fråga 2015/16:1250 Båtregister

av Jan-Olof Larsson (S)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

I min hemkommun Sotenäs likväl som i många andra kustkommuner påträffas övergivna båtar. De ligger angjorda i eller utanför kommunala hamnar, vid båtklubbar eller någonstans i skärgården. Oftast är det båtar som inte är stulna eller där ägare inte kan spåras.

Dessa båtar kan i princip inte flyttas utan att det riskerar att betraktas som egenmäktigt förfarande. Den som flyttar en sådan båt och förorsakar en skada kan bli ersättningsskyldig.

En möjlighet i dessa fall är att begära biträde hos kronofogden för bortforsling, vilket förutsätter en polisanmälan. Begäran måste innehålla namn, adress och helst personnummer på den som äger den båt som begärs flyttad för att kronofogden ska kunna debitera kostnaden rätt. Annars sker ingen bortforsling.

Här döljer sig enligt min mening ett moment 22. Skrotbåtar kan ligga i åratal i skärgården utan att det lagligen går att ingripa. Det händer även att värdefulla båtar, utan spårbar ägare, ockuperar platser i båtklubbar eller annorstädes utan att vare sig polis, kronofogde eller hamnkaptener egentligen får flytta dem.

Många aktörer, till exempel polisen, Kustbevakningen, kronofogden, länsstyrelserna och Sjöfartsverket, kan helt eller delvis bli inblandade i frågan, men under oklara ansvarsförhållanden.

De allra flesta av dessa båtar går det inte att spåra någon ägare till eftersom de aldrig har funnits med i något register. Kostnaden hamnar då hos kommunens skattebetalare.

I dag registreras bilar, lastbilar, motorcyklar, släpvagnar och husvagnar men inte båtar. Det hade varit rimligt att båtar liksom bilar registrerades, vilket gjordes i slutet av 80-talet och början av 90-talet. Det borde också finnas krav på märkning av båtarna redan vid produktionen. Ett båtregister har många gånger efterfrågats av såväl polis och tull som kustkommuner, som uttryckligen vill att ett sådant återinförs. Detta som en del i att se till att det är den som ”skräpat ned” som ska betala.

Med anledning av detta skulle jag vilja fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Hur ser statsrådet på möjligheten att inrätta ett båtregister eller andra regelverk för att underlätta för kommunerna att lösa detta problem?