Fråga 2015/16:1239 Upprustning av vägar i Jämtlands län

av Saila Quicklund (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Turismen är en mycket viktig basnäring i Jämtlands län som för sin utveckling kräver goda och snabba kommunikationer. Många transporter sker via tåg och flyg, men de allra flesta transporter sker på länets vägar. Därför är det olyckligt att länet tilldelas en alltför liten del av det statliga väganslaget. Från Motormännens Riksförbund har man lyft fram att Jämtlands län bara får hälften av de resurser som rimligtvis borde ha tilldelats med hänsyn till länets storlek och antal mil väg.

Detta leder självklart till negativa effekter, bland annat i form av sänkta hastighetsgränser på vägarna. Enligt uppgifter planerar Trafikverket radikala förändringar på länets vägar, där 80 kilometer i timmen tycks bli norm på de vägar som saknar mitträcke.

De förändringar som vi nu ser påverkar såväl de boende i länet som dagligen pendlar till arbetet som den så viktiga turismnäringen, som drabbas av risken att Jämtlands län kommer längre bort från övriga Sverige. För inte länge sedan förändrades även förutsättningarna drastiskt då SJ begränsade nattågstrafiken till länet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa en rättvis fördelning av statliga anslag för upprustning av vägar i hela Sverige?