Fråga 2015/16:1219 Konkurrensneutral tillgång till infrastruktur för kommersiella kollektivtrafikbolag

av Erik Ottoson (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Sedan den nya kollektivtrafiklagen trädde i kraft 2012 har mycket skett. Lagen har börjat testas, och kommersiella initiativ har uppstått på vissa ställen, med varierande framgång. Det är inte förvånande att en nyligen uppstånden marknad såsom denna möter hinder i sitt inledande stadium, varför det är viktigt för politiken att vara vaksam och, när så är nödvändigt, undanröja hinder som kan uppstå.

Från kommersiella kollektivtrafikbolag uppfattar jag signaler om att tillgången till infrastruktur såsom hållplatser, stationslägen, stationsbyggnader och informationstavlor inte alltid kan erhållas på konkurrensneutrala villkor. Förutsättningarna för detta finns tydligt redogjorda i en rapport från riksdagens utredningstjänst (2016:774). Det är uppenbart att detta verkar hämmande på utvecklingen för den kommersiella kollektivtrafiken. Därför är det angeläget att en förbättring kommer till stånd så snart som möjligt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vilka analyser har statsrådet och regeringen gjort vad gäller konkurrensneutral åtkomst av infrastruktur för kollektivtrafikoperatörer, och vilka åtgärder har statsrådet inom ramen för sitt ansvarsområde i regeringen vidtagit för att skapa förutsättningar för ett konkurrensneutralt tillträde till trafik- och stationsinfrastruktur även för kommersiella kollektivtrafikbolag?