Fråga 2015/16:1215 Tillståndsgivning för vapenlicenser

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Den våldsbejakande extremismen är ett allvarligt hot mot enskildas liv och frihet och mot Sveriges säkerhet. Det är därför av vikt att personer med koppling till terrorism eller organisationer som förespråkar politiskt våld inte ges tillgång till vapen.

Polisens handläggning av ärenden rörande vapenlicenser behöver ske på ett sätt som säkerställer detta. Det handlar dels om de rättsliga förutsättningarna för informationsutbyte mellan Polismyndigheten och Säkerhetspolisen i samband med handläggningen av ansökningar om vapenlicens, dels om polisens interna handläggningsrutiner. Av medieuppgifter att döma har det dock förekommit fall där en individ med kopplingar till våldsbejakande extremism först fått avslag på ansökan om vapenlicens i en del av landet för att efter en tid få bifall på en ansökan i en annan polisregion.

Mot bakgrund av detta blir min fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Anser statsrådet att det finns tillräckligt goda förutsättningar för informationsutbyte mellan polisen och Säkerhetspolisen i vapenlicensärenden, eller kommer statsrådet och regeringen att vidta åtgärder för att förändra detta?