Fråga 2015/16:1175 Unga som vill bidra till fler jobb

av Cecilia Widegren (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Vänsterregeringens politik leder till färre jobb när det Sverige behöver är förenklade vägar in på arbetsmarknaden, inte en politik som gör det svårare både att få jobb och att anställa. Arbetslösheten bland unga är fortfarande för hög, och i takt med att regeringen höjer trösklar, till exempel skatter och avgifter, för att anställa unga kan den komma att öka ytterligare. Den 1 augusti 2015 skedde den första höjningen av arbetsgivaravgiften för unga, och under 2016 blir avgifterna samma som för övriga anställda. Höjningen kostar 40 000 kronor per person och år, vilket är ett hårt slag mot alla ungas möjlighet att få ett jobb och ett svek mot alla de ungdomar som är på väg in i arbetslivet.

Gymnasiestuderande i Falköping, unga skaraborgare som är framtidens medarbetare inom social omsorg och socialtjänst, föreslår att unga skulle kunna vara behjälpliga för till exempel seniorer eller inom äldreomsorg för att skapa positiva synergieffekter. Unga skaraborgare som lämnat förslaget ser bland annat att arbetslösheten har visat sig öka risken för depression, främst bland unga, och att många äldre i dag är väldigt ensamma – upp till var fjärde dör i ensamhet. I sina studier har de bland annat satt samman faktorer som att var fjärde dör ensam, hög ungdomsarbetslöshet, ökande utanförskap och att aktivitet hos äldre kan öka välmående och livslängd. De föreslår därför att man använder unga människor, i studier eller på väg ut i arbetslivet, till att besöka äldreboenden och umgås med äldre som ett slags motprestation för de bidrag de får. Fler unga skulle bidra till att stimulera äldre, öka välmåendet hos både de äldre och de yngre samt ge tydlig prestation för den enskilde. Detta skulle sedan vara ytterligare en möjlighet vid sidan om att exempelvis söka utbildning eller jobb. Det skulle ge erfarenhet inom omsorg och service hos unga och vara ytterligare ett sätt att få erfarenhet av hur bred arbetsmarknaden i dag är.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson: 

 

Avser ministern att lyssna på dagens unga, framtidens medarbetare i socialtjänst och inom social omsorg, och återkomma med konkreta åtgärder för att än fler unga ska kunna bidra och få arbetslivserfarenhet inom omsorg och seniorverksamheter i enlighet med de ungas eget förslag?