Fråga 2015/16:1149 Reservhamn på Gotland

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Gotlands län har med sitt speciella öläge utsatt när det gäller livsmedelsförsörjning. Utan en fungerande färjetrafik som knyter samman Gotland med fastlandet finns få eller inga möjligheter för befolkningen där att klara det vardagliga livsmedelsbehovet.

Visby är just nu den enda plats på Gotland dit det kommer förnödenheter. Kappelshamn har i olika planer sedan 70-talet pekats ut som en plats för ”reservhamn” för denna viktiga trafik i händelse av att Visby inte kan angöras. Men med tiden har båtarna vuxit ifrån och blivit för stora för hamnen i Kappelshamn, som i dag behöver rustas upp för att kunna nyttjas fullt ut.

Region Gotland har sedan en tid flaggat för att Kappelshamns hamn kan komma att säljas till en privat aktör. Det finns tydliga svårigheter med det. Hur ska Gotland försörjas med livsmedel i det fall att Visby hamn inte kan angöras? Gotland har tydliga behov av en alternativ förnödenhetsförsörjningspunkt. En inte omöjlig incident med oljeutsläpp i Visby hamn skulle riskera att lamslå öns livsmedelsförsörjning under tiden för sanering.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Avser statsrådet att verka för att staten ska ta ett utökat ansvar för att säkra sjöfartsförbindelserna mellan Gotland och övriga Sverige?