Fråga 2015/16:1125 Ungdomar som resurs inom äldreomsorgen

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Sverige är på väg åt fel håll. Vänsterregeringens politik leder till färre jobb när det Sverige behöver är sänkta trösklar och enklare vägar till arbetsmarknaden. Arbetslösheten bland unga är fortfarande för hög, och i takt med att regeringen höjer trösklar, till exempel skatter och avgifter, för att anställa unga och äldre kan den komma att öka ytterligare.

Gymnasiestuderande i Falköping, unga skaraborgare som är framtidens medarbetare inom social omsorg och socialtjänst, föreslår att unga skulle kunna vara behjälpliga för till exempel seniorer eller inom äldreomsorg för att skapa positiva synergieffekter.

Unga skaraborgare som lämnat förslaget ser bland annat att arbetslösheten har visat sig öka risken för depression, främst bland unga, och att många äldre i dag är väldigt ensamma – upp till var fjärde dör i ensamhet. De påvisar att forskning bland annat kommit fram till att äldre som är aktiva långt upp i åren lever längre. Något så enkelt som en 30-minuterspromenad dagligen kan öka livslängden med år.

I sina studier har de bland annat satt samman faktorer som att var fjärde dör ensam, hög ungdomsarbetslöshet, ökande utanförskap och att aktivitet hos äldre kan öka välmående och livslängd. De föreslår därför att man använder unga människor, i studier eller på väg ut i arbetslivet, till att besöka äldreboenden och umgås med äldre som ett slags motprestation för de bidrag de får. Fler unga skulle bidra till att stimulera äldre, öka välmåendet hos både de äldre och de yngre samt ge tydlig prestation för den enskilde. Detta skulle vara ytterligare en möjlighet vid sidan om att exempelvis söka utbildning eller jobb. Det skulle även ge erfarenhet inom omsorg och service hos unga och vara ytterligare ett sätt att få erfarenhet av hur bred arbetsmarknaden i dag är.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd, Åsa Regnér:

 

Avser statsrådet att lyssna på dagens unga – framtidens medarbetare i socialtjänst och inom social omsorg – och återkomma med konkreta åtgärder för att fler yngre ska kunna bidra till mer stimulerande omsorgsmiljö för våra äldre?