Fråga 2015/16:1114 Val av gymnasieprogram

av Ida Drougge (M)

till Statsrådet Aida Hadzialic (S)

 

Alltför många elever ångrar i dag sitt programval på gymnasiet och högskolan. Obligatorisk praktik i högstadiet skulle kunna ändra på detta. Att få praktisera på ett gymnasieprogram kan ge elever en bättre bild av hur programmet fungerar och på så sätt minska risken för att elever blir missnöjda med sitt val. Obligatorisk praktik gör att ingen elev behöver gissa sig till ett passande program och riskera att välja fel. Många elever har svårt att sätta sig in i hur de vill att deras framtida arbetsliv ska vara. Samtidigt är gymnasievalet ett viktigt steg på vägen mot ett framtida yrke.

Praktik är ett bra sett att ge elever inblick i hur arbetslivet fungerar och vart gymnasieprogrammen leder, och därför bör praktik vara obligatorisk i grundskolan. Praktik skulle även kunna ske på gymnasiala yrkesprogram, då de många gånger är både arbetsmiljömässigt säkrare och bättre på att spegla framtidens arbetsmarknad än vad en praktikplats på exempelvis en fabrik skulle kunna vara. Allt fler kommuner erbjuder inte längre praktik av just säkerhets- och arbetsmiljöskäl. Praktik på gymnasieprogram kan ändra på detta.

Min fråga till statsrådet Aida Hadzialic med anledning av detta är därför :

 

Hur ställer sig statsrådet till att använda praktik i högstadiet för att öka elevers vilja att läsa på yrkesförberedande program, tror statsrådet att detta kan minska risken att elever i efterhand ångrar sitt gymnasieva, och vad vill statsrådet i övrigt göra för att minska risken att elever ångrar sitt gymnasieval?