Fråga 2015/16:1109 Växtskyddsmedel i jordbruk och trädgårdsnäring

av Anders Forsberg (SD)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Den 31 mars meddelade Kemikalieinspektionen att de inte beviljar dispens för ogräsmedlet Stomp i lök-, purjolöks-, palsternacka- och bönodling. Från och med i höst kommer ogräsmedlet Fenix som använts i nästan all svensk grönsaksodling endast att kunna användas i mycket låga doser, eftersom Sverige tillämpar en annan typ av riskbedömning än andra EU-länder. Det är oklart huruvida de låga doserna kommer att fungera tillfredsställande, och det finns en uppenbar risk att andelen resistenta ogräs ökar. Dessutom försvinner ogräsmedlet Totril inom EU till nästa år; det ersätts av ett annat bekämpningsmedel som Kemikalieinspektionen ännu inte godkänt för användning i Sverige.

Konkurrenskraftsutredningen (SOU 2015:15) konstaterar att Sverige har tillgång till betydligt färre växtskyddsmedel av betydelse för produktionen än europeiska konkurrentländer. Just tillgången till lämpliga växtskyddsmedel har betydelse för att vi ska kunna bibehålla och utveckla det svenska lantbruket. Utredningen anser vidare att det är av stor vikt att Sverige tillämpar ett ömsesidigt erkännande och accepterar andra medlemsländers godkännandeprocesser.

Sverige har kanske världens mest djur- och miljövänliga jordbruk, men den nuvarande trenden medför emellertid en ständigt minskande svensk jordbruksproduktion, vilket innebär en ökad import av livsmedel från länder med lägre ambitioner på miljö- och djurskyddsområdet.

Vi i Sverigedemokraterna anser att regeringen bör ge Kemikalieinspektionen och Jordbruksverket tydliga riktlinjer för att de tillsammans ska balansera miljömål och produktionsmål. Det måste ges förutsättningar vad gäller växtskyddspreparat jämförbara med våra grannländer.

Min fråga till klimat- och miljöministern är:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att säkerställa att svenska jordbruket och trädgårdsnäringen fortsatt har tillgång till lämpliga och kostnadseffektiva bekämpningsmedel?