Fråga 2015/16:1081 Id-kontrollernas effekter på Skånetrafiken

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Id-kontrollerna på tågen mellan Sverige och Danmark har medfört en rad negativa konsekvenser. Tågpendlarna drabbas av längre restid och av ökad trängsel när antalet tågavgångar halveras under rusningstid då tiominuterstrafiken slopas och tågen i stället går var 20:e minut hela dagen. Förutom förseningar på i vissa fall upp till en timme uppger danska DSB att antalet tågresenärer har minskat med 12 procent under januari och februari.

Skånetrafiken drivs av Region Skåne och bekostas till stor del av skattepengar från skånska skattebetalare. Enligt Skånetrafiken har deras försäljning av pendlarkort över Öresund minskat med 8 procent under januari och februari. Samtidigt har biltrafiken över Öresundsbron har ökat med 3,2 procent, eller med 500 fordon per dygn, enligt statistik från Öresundsbro Konsortiet. Det är tydligt att många pendlare väljer bilen framför tåget på grund av förseningarna.

Skånetrafiken hade innan id-kontrollerna infördes räknat med en 5-procentig ökning av tågresandet i år, vilket innebär att dagens situation slår hårt mot de förväntade intäkterna.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

 

Avser statsrådet att se över ekonomiskt bortfall som orsakas av id-kontrollerna?