Fråga 2015/16:1072 Bistånd och säkerhetsrådskampanjen

av Sofia Arkelsten (M)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Med anledning av de medieuppgifter i Expressen och DN som handlar om att biståndsmedel har använts för att bedriva kampanj för att Sverige ska få en plats i FN:s säkerhetsråd väcks många frågor.

Biståndsminister Isabella Lövin uttalar sig i Expressen den 4 april 2016 och säger att ”det inte är något konstigt att pengar kommer från bistånd när det kommer till den här typen av uppdrag som innefattar fattiga länder. De har själva inte resurser att bekosta, vad hon kallar ’en studieresa’ till Sverige.”

Enligt citat i artikeln säger biståndsministern vidare:

”Vi har använt biståndsmedel till den här resan som handlar om att bjuda in representanter från världens fattigaste länder och mest konfliktdrabbade. Och det är inget anmärkningsvärt att använda biståndsmedel till utbyte och konferenser, säger hon.”

En ledamot i Centerpartiet intervjuas i samma artikel om hur kampanjen finansieras och om frågor har ställts om hur kampanjen hanterats. På det svarar biståndsministern:

”Ja, vi har väl inte fått frågan. Alla pengar som har kopplats till säkerhetsrådskampanjen kommer inte från biståndet men den här specifika kampanjen gjorde ju det.”

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Hur mycket pengar som kopplats till säkerhetsrådskampanjen kommer från biståndet, såsom den här specifika kampanjen?