Fråga 2015/16:1071 Hot mot svensk lökodling

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Kemikalieinspektionen har beslutat att inte bevilja dispens för ogräsmedlet Stomp, som används främst inom den svenska lökodlingen. Kemikalieinspektionen har beviljat dispens de senaste fem åren för att använda Stomp mot örtogräs.

Kemikalieinspektionens beslut om att inte bevilja dispens för Stomp är ett hårt slag mot de svenska lökodlarna. Många hade väntat sig att få dispens i år igen, och många anser att det inte finns ett bra alternativ för att ersätta Stomp. Lökodlarna måste nu i stället rensa ogräset manuellt, vilket riskerar att höja priserna. I många andra länder såsom Nederländerna och Danmark, varifrån Sverige importerar lök, gör myndigheterna en annan bedömning om Stomp och tillåter användningen. Detta gör att konkurrensförutsättningarna för den svenska lökodlingen blir sämre. 

Det är särskilt problematiskt att svenska odlare drabbas genom att svenska myndigheter gör helt andra tolkningar och inför förbud mot ett medel som är lagligt i våra grannländer. Denna problematik är något vi måste se över så att svenska odlare inte drabbas på ett så omfattande sätt. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Är statsrådet beredd att på ett övergripande plan se över de svenska regelverken så att dessa inte skapar så omfattande konkurrensnackdelar för de svenska lökodlarna?