Fråga 2015/16:107 Hyresnämndens beslut att stoppa uthyrning via Airbnb

av Fredrik Schulte (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Över hela världen har ”delningsekonomin” som fenomen vuxit exponentiellt. Att fler delar på bil, bostad och mycket annat är en positiv utveckling. Det är resurseffektiviserande och miljövänligt. Inte minst är det ett fenomen som underlättar tillvaron för människor med knappa resurser som kan tjäna en extra slant på att låna ut ett rum i sin bostad, använda sin bil för att skjutsa grannen och så vidare.

I en tvist mellan en bostadsrättsägare och dennes bostadsrättsförening rörandes den uthyrning av dennes bostad via webbsidan Airbnb.se dömde dock Hyresnämnden nyligen till bostadsrättsföreningens fördel. Detta innebär att bostadsrättsföreningar i realiteten är på väg att få ett veto i frågan. Detta skulle innebära att man i hela världen kan hyra ett rum via Airbnb, men inte i Sverige. Ett positivt samhällsfenomen som kommit att bli en global rörelse och naturlig del av hur samhället fungerar – och då särskilt för unga människor – riskerar alltså att i praktiken trängas ut ur Sverige.

 

Hur ställer sig justitie- och migrationsministern till det ovanstående – föranleder det några generella åtgärder eller initiativ från ministerns sida?