Fråga 2015/16:1054 Medicinska åldersbedömningar i asylprocessen

av Johan Forssell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

 

Ensamkommande barn som kommer till Sverige ska vara trygga här. Våra offentliga system måste vara trovärdiga. Därför är det av största vikt att få ordning i asylprocessen. En avgörande del är att vuxna ska behandlas som vuxna, inte som barn.

Regeringen har i november 2015 angett att medicinska åldersbedömningar ska komma på plats i asylprocessen, men fortfarande har vi inte en fungerande ordning.

Den 20 april 2015 presenterade Socialstyrelsen en kunskapsöversyn på området. Kunskapsöversynen initierades för att se i vilken utsträckning ny forskning kan bidra till att minska osäkerhetsmarginalerna vid åldersbedömningar. Granskningen visar på att undersökningar av knäleder med magnetkamera har potential att minska risken för felbedömningar. Socialstyrelsens uppfattning är att resultaten är så positiva att ett ordnat införande av magnetkameraundersökningar kan övervägas, till exempel efter en pilotstudie.

Det är väldigt bra att det sker en utveckling av nya metoder på området för medicinska åldersbedömningar. Ju mer säkra metoder, desto större tyngd kan resultatet ges vid prövningar av åldersfrågor hos myndigheter och domstol.

Risken efter Socialstyrelsens kunskapsöversyn är dock uppenbar att den viktiga frågan om åldersbedömningar nu skjuts långt på framtiden. Först ska en pilotstudie göras. Den tror Socialstyrelsen kan vara klar år 2017. Pilotstudien ska utvärderas, vilket också tar tid. Därefter ska Socialstyrelsen överväga om ett ordnat införande av magnetkameraundersökningar bör ske. Det förutsätter rutiner, utrustning etcetera.

Dock har Sverige en situation som behöver lösas här och nu.

Det finns redan i dag existerande metoder för medicinska åldersbedömningar. I 23 av 28 EU-länder förekommer medicinska åldersbedömningar. Även i Sverige förekommer medicinska åldersbedömningar. I nuläget dock enbart ”i liten omfattning” i enlighet med vad justitie- och migrationsministern konstaterade till mig i en interpellationsdebatt den 18 mars 2016.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 Anser justitie- och migrationsministern att vi nu som en följd av Socialstyrelsens kunskapsöversyn ska upphöra med de medicinska åldersbedömningar i Sverige som i dag förekommer eller ska vi i stället försöka se till att dessa metoder används i större utsträckning, i avvaktan på att vi flera år framåt eventuellt har en ny säkrare metod på plats?