Fråga 2015/16:1030 Ersättning för förstörda byggnader och infrastruktur i Palestina

av Hans Linde (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Vi har de senaste månaderna sett hur Israel intensifierat rivningar och förstörelse av palestinska bostäder och infrastruktur på den ockuperade Västbanken. Bara sedan årsskiftet har 386 palestinska byggnader förstörts med konsekvensen att 534 palestinier har blivit hemlösa, enligt FN-organet Ocha. Hälften av de palestinier som förlorat sina hem är barn.

Redan nu har Israel under 2016 rivit fler bostäder än under hela förra året. Rivningarna har av EU konstaterats vara del av medvetna försök att tvinga iväg palestinsk civilbefolkning från Jordandalen. Tvångsförflyttningar är enligt humanitär lag brott mot krigets lagar. Både Röda Korset och Human Rights Watch har slagit fast att husrivningarna strider mot humanitär rätt.

Rapporter från flera organisationer pekar på att Israel verkar inrikta sig på att förstöra utlandsfinansierade humanitära insatser. Hela 91 procent av de byggnader och den infrastruktur som förstörts under 2016 var finansierade med humanitärt bistånd, huvudsakligen från EU och dess medlemsländer. Det handlar bland annat om skolor, vattenanläggningar och sjukkliniker som omvärlden finansierat.

EU beslutade i december 2014 att man skulle kräva ersättning av Israel när det gäller förstört humanitärt bistånd. EU-parlamentet har vid två tillfällen begärt att kostnaderna för det förstörda biståndet redovisas.

Jag vill därför fråga utrikesminister Margot Wallström:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att EU ska leva upp till tidigare beslut och kräva ersättning av Israel för förstörda byggnader och infrastruktur som finansierats med bistånd från EU?