Fråga 2015/16:1026 Antisemitismen i Europa

av Birgitta Ohlsson (L)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Situationen för Europas judar har förvärrats avsevärt. Bara under förra året inträffade ett stort antal attacker mot judar på flera håll i Europa. Vi minns alla hur fyra judar mördades av islamistiska terrorister när de handlade mat i en kosherbutik i Paris i samband med Charlie Hebdo-attacken. Månaden därefter skändades 300 judiska gravar i Sarre-Union nära Strasbourg. I februari förra året sköts Dan Uzan när han vaktade synagogan i Köpenhamn. I Malmö genomfördes i oktober en pro-palestinsk demonstration där antisemitiska slagord utropades. Synagogan i Malmö har drabbats av skadegörelse vid ett flertal tillfällen de senaste åren.

EU:s byrå för grundläggande rättigheter genomför regelbundet en studie om judars upplevelser och uppfattningar om antisemitism i samtliga EU-länder. I den senaste undersökningen som presenterades i oktober 2015 uppgavs det att 76 procent upplevt att antisemitismen ökat i respektive land de senaste fem åren. Samtidigt inkommer rapporter om att allt fler europeiska judar väljer att emigrera till Israel.

Med anledning av att utrikesminister Margot Wallström i regeringen ansvarar för mänskliga rättigheter i EU vill jag fråga:

 

På vilket sätt har utrikesministern uppmärksammat antisemitiska attacker inom Europa och hur dessa ska beivras?