Fråga 2015/16:1024 Konsumentskydd vid köp på exekutiv auktion

av Hillevi Larsson (S)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Vid köp på exekutiv auktion skyddas köparen inte automatiskt mot skada på fastighet som uppkommer mellan handpenning och fullföljt köp.

Som exempel kan nämnas köp av en fastighet på exekutiv auktion där en vattenläcka inträffade efter besiktning och erlagd handpenning. Efter att hela köpesumman betalats begärde köparen handräckning eftersom det inte gick att få kontakt med fastighetsägaren och kronofogden saknade nyckel. Därefter upptäcktes vattenskadan. Det fanns inget tecken på inbrott utan någon med nyckel hade gått in och satt på kranen. Försäkringen på fastigheten var inte betald och kronofogden har slutat teckna försäkring för tiden mellan handpenning och fullföljd köpeskilling. Köparen fick ingen ersättning för skadan.

I ett annat fall betalade köparen drygt 100 000 kronor i handpenning på en fastighet på exekutiv auktion. När han fick tillgång till huset upptäckte han att det hade brunnit sedan visningen. Mannen begärde att få avbryta köpet och få handpenningen tillbaka. I andra hand ville han att priset skulle sänkas. Det slutade i stället med att huset såldes till en annan köpare för ett lägre pris. Kronofogden behöll nästan hela handpenningen, trots att mannen inte kompenserades för brandskadan och köpet inte fullföljdes. Högsta domstolen dömde till mannens nackdel och menade att det saknades vägledande praxis för de fall där värdet på huset sjunkit innan köpet gått igenom.

Dessa och flera fall visar att det finns ett bristande skydd för köpare av fastigheter som säljs på exekutiv auktion. Köparen bör skyddas mot skador på fastigheten som uppkommer efter att handpenningen är betald och innan köpet fullföljts och köparen fått tillgång till fastigheten.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Kan ministern och regeringen tänka sig att vidta åtgärder för att på något sätt täppa till denna lucka i lagen?