Fråga 2015/16:101 Höjningen av bensinskatten i ett jämställdhetsperspektiv

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Regeringen har för avsikt att höja bensinskatten från och med den 1 januari 2016. Den grupp som kommer att påverkas mest av höjd bensinskatt är de som inte har tillgång till något annat transportmedel än bil, alltså de som bor där kollektivtrafiken inte når fram. Det är en verklighet som slår regionalt över hela landet, från Skåne i söder till allra högst upp i norr.

I synnerhet kommer den att slå mot dem med låga inkomster och mot vardagspendling. De är helt beroende av bilen för sina jobb, sina liv och sin tillvaro. Kvinnor kommer i detta sammanhang att tillhöra den grupp som påverkas, inte minst då de har sina arbeten inom offentlig sektor – detta då arbetstiderna långt ifrån alltid sammanfaller med tider för kollektivtrafik och livspusslet med hämtning och lämning av barn på förskolor.

I samband med att regeringens budget presenterades väcktes frågan om hur många människor i Sverige som får en sänkt disponibelinkomst under 2016 som effekt av regeringens förslag. I diskussionen lyftes då fram att sex av tio människor får mindre pengar i plånboken och att det i verkligheten kan vara åtta av tio hushåll som får mindre pengar i plånboken.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilka åtgärder eller initiativ tänker statsrådet och den jämställda regeringen vidta för att mildra den negativa effekten som förslagen i regeringens budgetproposition får på kvinnors disponibla inkomster?