Fråga 2015/16:100 Regeringens stöd för att traineejobb och extratjänster ger fler jobb

av Fredrik Schulte (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Finansministern har återkommande lyft fram ”traineejobben” och ”extratjänster” som några av regeringens viktigaste åtgärder för att öka sysselsättningen. Samtidigt har finansministern erkänt att arbetsmarknadspolitiska åtgärder inte skapar nya jobb utan syftar till att förbättra matchningen på arbetsmarknaden.

Forskningsläget pekar dock tydligt på att liknande tillfälliga jobb i offentlig sektor ofta har direkt negativa sysselsättningseffekter på längre sikt (till exempel Kluve, 2010). Huvudförklaringen är att dessa jobb sällan innebär riktiga arbetsuppgifter och att deltagarnas humankapital försvagas i stället för att stärkas under tiden som de deltar i samma program. Därtill finns en påtaglig inlåsningseffekt, alltså att deltagarna i mindre utsträckning får reguljära jobb under tiden de deltar i programmen.

 

Mot denna bakgrund är det rimligt att finansministern och regeringen har synnerligen starka skäl för att ändå göra satsningar på tillfälliga jobb i offentlig sektor. Frågan är: Vilka är dessa skäl?