Interpellation 2015/16:98 Sysselsättningseffekter av försämrade RUT- och ROT-avdrag

av Jenny Petersson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Att fler får ett jobb att gå till är centralt för att bryta det nya utanförskapet och för att möta det ökade migrationstryck som Sverige står inför. Regeringen hävdar att man har en jobbagenda, men politiken har i stället dömts ut av de egna expertmyndigheterna för att ge färre jobb än vad som annars hade skapats.

I regeringens budgetproposition saknas redovisade sysselsättningseffekter av lagda förslag. Detta är förvånande inte minst mot bakgrund av statsministerns löfte om att ”jobbstreama” varje beslut, det vill säga låta granska om beslutet ledet till fler jobb eller inte. Om jag får bilda regering så kommer jag att kräva besked av varje statsråd om ett beslut innebär fler jobb eller inte, lovade statsminister Stefan Löfven före valet förra året.

Många ungdomar och utrikes födda får sina första jobb i RUT- och ROT-branscherna. Att slå vakt om och utveckla dessa reformer är en viktig del i att bryta det nya utanförskapet. Trots detta vill regeringen försämra både RUT- och ROT-avdraget.

Min fråga till finansministern är därför:

 

Är det ministerns bedömning att försämringarna av RUT- och ROT-avdraget leder till fler jobb?