Interpellation 2015/16:97 Tvistelösning i frihandelsavtalet TTIP

av Hans Rothenberg (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Det måste finnas öppna, tydliga och stabila villkor för att internationella investeringar ska kunna öka, vilket är bra för jobb och tillväxt. För Sverige är detta en avgörande fråga, inte minst i förhållande till omvärlden i allmänhet och USA i synnerhet. Sveriges ekonomi och svenska företag är beroende av förutsägbara och robusta system samt metoder för att säkra investeringar i andra länder.

Sverige är den största utländska investeraren i USA per capita. Sverige har alltså ett offensivt intresse i TTIP-förhandlingarna om att säkerställa ett effektivt system med rationell hantering av investeringstvister. Denna fråga är av stor betydelse, och det är viktigt att Sverige är pådrivande i att prägla EU:s position i denna fråga under TTIP-förhandlingarna.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg följande:

 

Hur ställer sig ministern till kommissionens förslag om ett nytt domstolssystem för investeringstvister mellan stat och företag?

Vad är det med det nuvarande systemet och den nu gällande metoden för att lösa investeringstvister som ministern och regeringen anser behöver moderniseras?

Hur säkrar ministern och regeringen att EU:s förslag avseende investeringsskydd blir bättre och billigare än det nuvarande systemet?

Hur tänker ministern och regeringen agera för att säkra att främjandet av investeringar får en framtonad roll i TTIP?