Interpellation 2015/16:81 Den akuta krisen för sjukvården i Västernorrland

av Lena Asplund (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Ekonomin i landstinget Västernorrland är sedan lång tid tillbaka ordentligt ansträngd och har så varit under hela 2000-talet. Vissa skattehöjningar har gjorts, men det har bara temporärt dämpat problemen.

Länssjukhuset i Sundsvall har stora personalproblem, och många i personalen är missnöjda och säger upp sig, med följd att stafettpersonal behöver användas och då till dyrare kostnader.

Socialdemokraterna i landstinget har kommit med ett förslag om att lägga ned i princip hela Sollefteå sjukhus, ett förslag som nu debatteras hårt i hela länet. Denna nedläggning skulle få förödande konsekvenser för väldigt många människor och i förlängningen riskera en större avfolkning av en hel bygd.

När det gäller frågan om likvärdig vård i hela landet är hälso- och sjukvårdslagen tydlig med att vård ska ges på lika villkor. Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och vård på lika villkor för hela befolkningen. Om nedläggningsplanerna fullföljs skulle resultatet bli att väldigt många människor inte skulle få vård på lika villkor.

Jag är medveten om att landstingen har en stor frihet och bär det huvudsakliga ansvaret för finansiering, organisering och utförande av hälso- och sjukvård och att de även ska tillse att alla invånare har tillgång till en god vård.

Nedläggningar och centraliseringar är något vi ser i hela landet, vilket får till följd att medborgarna inte får en likvärdig vård. Detta är på sikt inte hållbart om vi vill att hela Sverige ska leva.

Många av hälsocentralerna drivna av landstinget i Västernorrland har stor brist på läkare, med följd att stafettläkare måste användas. Detta ökar ytterligare på kostnaderna för landstinget. Denna problematik delar man med flera andra landsting. Sverige har ett högt antal läkare per capita, bland de allra högsta i världen. Ändå är det brist på många ställen. Många ställer då sig frågan i vilken utsträckning läkarna får möjlighet att ägna sig åt det som är deras primära uppgift. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa likvärdig vård i hela landet? 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att problemet med det dyra utnyttjandet av stafettläkare ska upphöra?