Interpellation 2015/16:772 Information till skatteutskottet

av Larry Söder (KD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

OECD har arbetat fram rekommendationer för länder när det gäller skattebas och hur man ska förhindra vinster att flyttas mellan länder i syfte att undgå skatter. EU har tagit på sig ett arbete att göra dessa rekommendationer till en förordning för EU-länderna.

Detta kommer innebära att varje land inom EU kommer att bli tvunget att köpa hela det paket som EU kommer fram till.

I ett sådant arbete är det oerhört viktigt att beräkna effekterna för Sverige och hur detta kommer att slå mot svenska företag och den svenska skattebasen. Sverige har varit väldigt aktivt i arbetet, och mina farhågor är att ivern att stoppa skatteundandragande kommer att skada Sverige i form av dåligt underlag och att vi inte är medvetna om effekterna för Sverige.

Förändringen är den största på över 50 år. Regeringen väljer att inte redovisa vilka effekterna blir för Sverige. Finansministern hävdade i en offentlig utfrågning i skatte- och näringsutskotten i riksdagen den 16 juni att Sverige blir en vinnare på de nya skattereglerna.

Skatteutskottet har vid flera tillfällen påvisat bristen av information och konsekvensbeskrivningar som innebär att vi kan se hur de nya reglerna kommer att slå för svenska företag och Sverige.

Vid tillfällen har vi fått information om att Finansdepartementet har tagit fram beräkningar på hur de olika förslagen kommer att slå mot Sverige som nation och mot företag som verkar i Sverige. Vi som ledamöter i skatteutskottet har tyvärr inte fått ta del av detta material.

Mina frågor till finansministern är:

 

När beräknar finansministern att ledamöterna i skatteutskottet får ta del av Finansdepartementets beräkningar angående BEPS?

Står finansministern fast vid att svenska företag och Sverige som nation blir vinnare på de nya skattereglerna?