Interpellation 2015/16:732 Falska parkeringstillstånd

av Erik Andersson (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Det är kommunerna som prövar ansökningar om och utfärdar parkeringstillstånd för rörelsehindrade. En ansökan om ett särskilt parkeringstillstånd prövas av den kommun där sökanden är folkbokförd eller, om sökanden inte är folkbokförd i riket, där han eller hon vistas. De enskilda kommunerna bestämmer också över giltighetstiden för tillstånden och vilka eventuella avgifter och trafikföreskrifter som gäller för de anvisade parkeringsplatserna inom kommunen.

Det finns dessvärre en illegal marknad för parkeringstillstånd. Ett fåtal kommuner, som redan i dag samarbetar för att få bukt med problemet, har upprättat listor över svenska tillstånd som är spärrade. Det är bra att regeringen nu väljer att försvåra en del av fusket genom att inrätta ett nationellt register. Situationen är dessvärre svårare när det gäller utländska tillstånd. Det är i princip omöjligt att veta om utländska tillstånd är korrekt utfärdade eller falska eftersom det saknas ett europeiskt register. Polis och parkeringsvakter saknar därmed möjlighet att avgöra om ett utländskt tillstånd är äkta och giltigt, eller inte.

De som drabbas hårdast av avsaknaden av ett EU-gemensamt register är givetvis de som är i behov av en parkeringsplats för rörelsehindrade. För att komma till rätta med problemet med falska tillstånd behöver regeringen driva frågan i EU, så att ett europeiskt register över parkeringstillstånd för rörelsehindrade tas fram.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Ämnar statsrådet arbeta för att ett europeiskt register över falska parkeringstillstånd för rörelsehindrade inrättas?