Interpellation 2015/16:714 Franskt förbud mot bisfenol A

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

År 2012 förbjöd den dåvarande alliansregeringen ämnet bisfenol A i lock till barnmatsburkar. Ett år tidigare hade EU beslutat att förbjuda bisfenol A i nappflaskor – efter krav från bland andra Sverige. Kort sagt har Sverige varit pådrivande i flera begränsningar av ämnet bisfenol A i produkter som kommer i kontakt med barn. Det har funnits goda skäl till detta: barn är särskilt mottagliga för ämnen som kan verka hormonstörande.

Men ett EU-land har gått ännu längre, nämligen Frankrike. I Frankrike har man valt att förbjuda bisfenol A i samtliga livsmedelsförpackningar. Detta är ett långtgående förbud, som påverkar den inre marknaden.

Efsa, Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, har i sin nya riskbedömning (exponering och toxicitet) av bisfenol A slagit fast att bisfenol A inte utgör någon hälsorisk för konsumenter i någon åldersgrupp vid nuvarande exponeringsgrad. Det är denna myndighet som vanligtvis ligger till grund för den svenska ståndpunkten i förhandlingar som rör begränsningar av farliga ämnen.

Frankrikes långtgående förbud får därför ses som disproportionellt. Men den svenska regeringen har vid ett flertal tillfällen uttalat sig positiv till nationella förbud, bland annat i sin skrivelse 2015/16:169 Giftfri vardag, trots att detta riskerar att bygga handelshinder för den inre marknaden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

  1. Avser miljöministern att agera inom ramen för sitt ansvarsområde för att det franska förbudet mot bisfenol A i livsmedelsförpackningar ska upphöra?
  2. Anser miljöministern att nationella förbud av ämnen som enligt EU:s expertmyndigheter inte utgör någon hälsorisk är förenliga också med svensk kemikaliepolitik?