Interpellation 2015/16:71 Arbetslöshetsskapande åtgärder

av Christian Holm Barenfeld (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Regeringen har såväl i vårändringsbudgeten 2015 som i budgetpropositionen antagit ett antal förslag som förändrar villkoren för jobb och företagande på flera områden på ett negativt sätt.

Kraftigt höjda arbetsgivaravgifter för att anställa unga är en del, liksom den väntade försämringen av RUT-avdraget och den kraftiga försämringen av ROT-avdraget, där den nuvarande regeringens företrädare inför valet gav ett helt annat besked än det man nu föreslår.

Reaktionerna på budgetens förväntade negativa inverkan på jobben har varit många. Bland kritikerna återfinns bland annat Arbetsförmedlingens generaldirektör, som tydligt uttalat att vi kan förvänta oss fler arbetslösa ungdomar på grund av arbetsgivaravgiftshöjningarna, men även att de kraftiga försämringarna av RUT- och ROT-avdragen kommer att trycka ut folk från jobb till arbetslöshet. När det gäller RUT-avdraget har ju jobben också ofta gått till personer som tidigare stått långt ifrån arbetsmarknaden, och många nya företag med kvinnliga företagsledare har skapats.

Mot bakgrund av ovanstående är min fråga till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

 

Hur ser arbetsmarknadsministern på det faktum att regeringens förslag döms ut av chefen för Arbetsförmedlingen, den på området största och viktigaste myndigheten?