Interpellation 2015/16:68 Hantverkskunnandets status och bevarande

av Lars-Arne Staxäng (M)

till Statsrådet Aida Hadzialic (S)

 

Årligen avläggs 60 000 gesällbrev i Polen och 160 000 i Tyskland. Men i Sverige har vi inte alls den traditionen och omfattningen av att utfärda gesällbrev. Vi vet också att Sveriges hantverksbranscher står inför ett omfattande generationsskifte. Medelåldern bland de yrkesverksamma hantverkarna är hög, och pensionsavgångarna kommer inom en snar framtid att medföra stora behov av nyutbildad arbetskraft. Detta riskerar inte bara att vi i framtiden får yrken som helt dör ut, det riskerar också statusen inom hantverkskunnandet.

Genom att vi under alliansregeringens tid har satsat mycket på lärlingsutbildningar så har vi bidragit till att motverka detta. Men den nuvarande regeringen har aviserat att man avser att förändra det som alliansregeringen genomförde.

Detta sker parallellt med att många som kommer hit från andra länder har unika kunskaper inom just hantverk. Vi har dock mycket kvar att önska när det gäller validering av deras yrkeskunskaper.

Det är både angeläget och viktigt att vi som land arbetar för att förbättra förutsättningarna för hantverket och hantverksföretagandet och dess bevarande. Därför bör vi skyndsamt verka för hantverkskunnandets status och bevarande.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Aida Hadzialic följande: