Interpellation 2015/16:66 Tillstånd för längre ledbussar

av Lotta Finstorp (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Under 2014 inbjöds intresseorganisationer med flera att yttra sig angående rapporten från Trafikverket och Transportstyrelsen om tyngre och längre fordon på det allmänna vägnätet. Där yttrade sig Sveriges bussföretag enligt följande:

”Runt om i Sverige pågår planering för införande av högkapacitetsbussystem, superbussar eller BRT-system. För att uppnå hög transportkapacitet kan det vara nödvändigt med längre bussar, som exempelvis dubbelledsbussar med en längd av 24 meter.

Idag kan Transportstyrelsen efter ansökan bevilja tillstånd för bussar som är längre än 18,75 meter genom att utfärda en särskild föreskrift, som exempelvis TSFS 2014:31 beträffande Malmö kommun. Denna handläggning är för närvarande emellertid tidskrävande och handläggningstiden uppgår till närmare ett år.

För att underlätta införandet av BRT-system med längre bussar än 18,75 meter föreslås därför att Trafikförordningen (1998:1276) 4 kap. 17 a § ändras, så att längre ledbussar på högst 24 meter, som uppfyller Trafikverkets och Transportstyrelsens föreskrifter, tillåts utan en särskild tillståndsprövning av Transportstyrelsen.”

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson: