Interpellation 2015/16:65 Konsekvenser av ny stödområdesindelning för jordbruket i norra Sverige

av Helena Lindahl (C)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Näringsdepartementet har utarbetat nya kriterier för stödområdesindelning som i sin tur lämnats in till EU-kommissionen för beslut. Dessvärre stämmer inte resultatet av den framtagna modellen med verkligheten i norra Sverige – exempelvis i det norrländska kustområdet. Om man befinner sig på samma höjd över havet så är realiteten att det blir varmare ju längre söderut man kommer efter Norrlandskusten. Men den använda modellen säger något annat. Efter nämnda kuststräcka finns enligt modellen tre ”varmare” områden eller ”öar” i ett kallare klimat, vilket egentligen borde vara en omöjlighet. Dessutom sammanfaller de tre områdena med tre städer, vilket i sin tur gör modellen än mindre trovärdig då städerna drar upp snittemperaturerna i de faktiska och omgivande jordbruksområdena.

Konsekvenserna av modellen blir att stödet kan se helt olika ut i grannområden och på olika jordbruk trots att odlingsförhållanden ser likadana ut. Konsekvensen blir att de bönder som hamnat i ”fel” område kommer att få en avsevärt lägre ersättning, vilket i sin tur även påverkar överlevnad, lån och utveckling. Sveriges mjölkbönder har en nog tuff situation som det är, och mina frågor till statsrådet Sven-Erik Bucht är därför:

 

Varför togs ingen konsekvensbeskrivning fram i samband med att statsrådets departement utarbetade modellen?

Vad kommer statsrådet att göra för att motverka bristerna i modellen och i annat fall hantera de oacceptabla konsekvenserna som blir följden?

Det enda rimliga är att ”göra om och göra rätt” – kommer de norrländska bönderna att kunna räkna med att statsrådet och Näringsdepartementet gör det?