Interpellation 2015/16:643 Införande av nytt betalningsdirektiv

av Mathias Sundin (L)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Sverige och Stockholm är en av de hetaste startup-scenerna i världen. Ett område som särskilt har seglat upp under de senaste åren är den svenska fintechsektorn: innovativa startups som förändrar den finansiella industrin med ny teknik. Nya tjänster som tidigare inte har varit möjliga eller innovationer som tidigare har hämmats av dålig konkurrens blir ofta resultatet när mindre och nya spelare går in i en ny bransch. Några exempel på detta är välkända Klarna men även mindre bolag såsom Trustly och Tink.

Det är inte helt enkelt att driva ett fintechbolag. De finansiella regelverken för fintechbolag håller fortfarande på att utvecklas, samtidigt som vår banksektor nära nog är en oligopolmarknad för ett fåtal spelare. Konsumenterna är förlorare i ett system som är riggat för storbolag. Delar av detta är dock på väg att ändras med EU:s Payment Services Directive 2, PSD2, som ska implementeras senast i januari 2018.

PSD2 kommer att öppna för mindre spelare med innovativa lösningar som gagnar konsumenter och handlare. Transaktioner kommer att bli säkrare. Innovation hamnar i fokus, som i andra branscher. Mellanhänder blir färre. Konkurrensen ökar, och transaktionskostnaderna kommer troligtvis att sjunka. Det är alltså bra för både konsumenter och företagande. För de svenska bankerna kan det också vara bra, men allt hänger på viljan att utvecklas och inte sträva emot.

Med ett gynnsamt startup-klimat, befintliga fintechbolag, stor andel transaktioner över internet och ett högt förtroende mellan parterna finns det goda förutsättningar för att Sverige ska ta ledartröjan inom fintechvärlden. Sverige har en bra möjlighet att göra PSD2 till en grogrund för innovation.

 

Vad gör statsrådet och regeringen för säkerställa att Sverige är snabbt med att implementera PSD2?