Interpellation 2015/16:62 Rovdjursförvaltning

av Daniel Bäckström (C)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Rovdjurspolitiken har varit föremål för stora utredningar genom åren. Alliansregeringens rovdjursproposition samlade ihop allt detta underlag och gav grunden för att vi ska kunna ha en aktiv och hållbar förvaltning av våra stora rovdjur – en förvaltning som också tar hänsyn till regionala skillnader och framför allt tar hänsyn till de människor som bor i områden där rovdjurstrycket är mycket högt. 

Den nuvarande regeringen gav flera uppdrag under våren, uppdrag som än en gång skulle se över grunderna för den svenska rovdjursförvaltningen. Uppdrag som givetvis skapar oro och osäkerhet kring vilka förutsättningar och vilka regler som kommer att gälla för rovdjursförvaltningen framöver. 

En ny jaktsäsong har nu inletts, och en fråga som många ställer sig är ifall det blir någon vargjakt i vinter. Ett viktigt svar på den frågan är hur regeringen avser att göra med de uppdrag som nu presenteras. Tydliga svar på den frågan är viktigt, inte minst för alla de människor som lever i ovisshet om hur det blir med vargförvaltningen framöver och som tvingas anpassa sina verksamheter och sin vardag i regioner med för många vargar. 

Mina frågor till statsrådet Bucht är följande:

 

Avser statsrådet och regeringen att göra förändringar av nuvarande ordning i rovdjurspolitiken?

Vad avser statsrådet och regeringen att göra för att säkerställa att det sker en aktiv förvaltning av varg?