Interpellation 2015/16:578 Vattenfalls koldioxidavtryck

av Niklas Wykman (M)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Vattenfall spelar en viktig roll för en av vår tids ödesfrågor: klimatet. I samband med klimatmötet COP 21 i Paris sade klimat- och miljöminister Romson följande: ”Nu har startskottet gått för ett kraftigt ökat klimatarbete för alla världens länder. Det svåra arbetet med att minska klimatutsläppen återstår. Sverige ska fortsätta visa ledarskap genom konkreta åtgärder på hemmaplan i bred samverkan med alla samhällsaktörer. Vi ska bli ett världens första fossilfria välfärdsländer och genom det inspirera och driva på andra.”

Samtidigt sitter statsrådet Romson i koalitionsregering med det parti som styrde Sverige under 1990-talet, då Vattenfall i princip var ett klimatneutralt bolag med nära noll i CO2-utsläpp. Men i början av 2000-talet beslutade den dåvarande socialdemokratiska regeringen att det var dags att shoppa kärnkraft och brunkol på kontinenten. Inom loppet av några år och i en strävan att bilda ett europeiskt storbolag lyckades man öka Vattenfalls CO2-utsläpp till att bli större än hela landet Sveriges, samtidigt som man riskerade tiotals miljarder kronor av våra gemensamma tillgångar på affärer långt utanför landets gränser. Som exempel på inköp under socialdemokratins tid kan nämnas andelar i kärnkraftverken Brunsbüttel, Krümmel, Stade och Brokdorf, stenkolseldade kraftverk i energiföretagen Bewag och HEW samt brunkolskraftverk i Jänschwalde, Boxberg, Schwarze Pumpe och Lippendorf. Detta var köp som ökade Vattenfalls CO2-avtryck med över 28 000 procent från 1999 till dess att alliansregeringen tog över makten 2006. Under alliansregeringens tid minskade utsläppen i Vattenfall något för att under 2015 kraftigt öka igen.

Nu vill regeringen sälja sin tyska kolkraft till det tjeckiska energibolaget EPH. På så vis beräknar statsrådet Mikael Damberg att svenska skattebetalare går miste om värden på 22 till 27 miljarder kronor samtidigt som den tyska kolkraften drivs vidare i annan regi.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga klimat- och miljöminister Åsa Romson följande:

Hur många ton koldioxid kommer totalt att släppas ut från den verksamhet som Vattenfall nu avyttrar? Anser statsrådet att det blir lättare eller svårare att uppnå målen i COP 21 med en försäljning av Vattenfalls tyska kolverksamhet?