Interpellation 2015/16:574 Vattenfall och tyskt brunkol

av Niklas Wykman (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Den dåvarande socialdemokratiska regeringen inledde i början av 2000-talet en europeisk expansion där man köpte på sig bland annat brunkol och kärnkraft i Tyskland. Framtiden för den tyska brunkolsverksamheten har varit hett omdiskuterad, tonläget inför valet var högt och det ställdes ut tydliga löften.

Gustav Fridolin sa bland annat i en intervju med Aftonbladet den 13 september 2014 på fråga om vad MP vill med Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet: ”Att bara sälja så att någon annan driver vidare det, det är ju ingen lösning.” När Fredrik Reinfeldt sa att han var beredd att ”titta på en försäljning av den europeiska delen av Vattenfall” sa Åsa Romson till Expressen: ”Det här är jättepinsamt av alliansen. Man har varit med och byggt ut kolkraften i Tyskland men nu försöker man två sina händer.” Den 10 juni 2015 meddelade Vattenfall att man utsett Citibank som finansiell rådgivare som ska hålla i försäljningen av Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet. Näringsminister Damberg välkomnade samma dag beskedet i SvD.

Sedan dess har Vattenfall tvingats till stora nedskrivningar, inte minst på grund av regeringens politik när det gäller den svenska kärnkraften såväl som den tyska kolkraften. Förra året gjordes nedskrivningar om 36 miljarder kronor, bland annat på grund av politiskt motiverade beslut som tvingade fram förtida stängning av svenska kärnkraftsreaktorer och innebar ett negativt resultat om 20 miljarder kronor.

Den 18 april lämnade Vattenfall en begäran om ägarsamordning med regeringen i frågan om en försäljning av den tyska brunkolsverksamheten. Statsrådet Damberg nämnde själv siffrorna 22 till 27 miljarder kronor i negativ resultatpåverkan till följd av en eventuell försäljning. Damberg har nu meddelat att regeringen avser att återkomma ”inom några månader” med regeringens svar på hur man ställer sig till en eventuell försäljning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg vad ministern avser att göra för att återta kontrollen över Vattenfalls skenande nedskrivningar och förluster.