Interpellation 2015/16:560 Besöket i Bjuv

av Jenny Petersson (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson besökte i veckan Findus i Bjuv. Hon protesterade mot nedläggningen av Findus fabrik. Det är bra att arbetsmarknadsministern visar engagemang, men det vore ännu bättre om regeringen engagerade sig i att ta fram politik som värnar företag och företagande.

Fler som vill anställa är en förutsättning för att det ska skapas fler jobb. Det kräver framför allt reformer som ökar möjligheterna för de allra minsta företagen att växa och bidra till tillväxten av fler jobb. Men regeringen för en politik som innebär höjda skatter för företag, vilket får till följd att företagen slår igen eller flyttar verksamheten från Sverige, så som Findus fabrik i Bjuv. Även andra bolag, exempelvis Spotify, har flaggat för att en ordentlig kursomläggning krävs av regeringen för att inte Sverige ska tappa sin konkurrenskraft helt. Fler jobb skapas i stället genom fler företag och att företag vill och kan anställa. Trots detta har regeringen genomfört reformer som gör det dyrare att anställa och höjt skatten på jobb och företagande. Dessutom lägger de fram ytterligare förslag i samma riktning. Med färre företag och färre som arbetar blir det självfallet mindre skatteintäkter till vår gemensamma välfärd.

Det är dags för regeringen att inse att man behöver tänka om när det gäller företagande, att företagande måste löna sig, att företag behöver förutsättningar för att kunna utvecklas och växa i Sverige. 

Mot bakgrund av ovanstående är min fråga till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

 

Varför satsar arbetsmarknadsministern och regeringen på att bygga ut bidragssystemen i stället för att skapa nya vägar till fler jobb?